Zpět
Aufbewahrung der Muttermilch.jpg

Jak správně skladovat mateřské mléko?

Čím více hygieničtější je proces odsávání, tím déle lze mateřské mléko skladovat. Sáčky na mléko jsou zvláště vhodné pro uchovávání mateřského mléka. Pokud je to možné, každá dávka (60 až 120 ml) by měla být odsáta jednotlivě, ochlazena v lednici a poté ihned zmražena.


Pokud odsáváte několikrát za 24 hodin, můžete přidat čerstvě odsáté mateřské mléko k mléku, které již bylo vychlazené. Pokud je mléko již hluboce zmrazeno, čerstvě odsáté mléko nejprve ochlaďte půl hodiny v lednici a poté jej přidejte do hluboce zmrazeného mléka.

Rozmrazování a ohřívání mateřského mléka

Mléko rozmrazte v lednici nebo při pokojové teplotě. Poté mléko ohřejte na cca 37°C ponořením do teplé vody nebo pod tekoucí teplou vodu. Mateřské mléko se nesmí ohřívat v mikrovlnné troubě.


Mateřské mléko se při rozmrazování může rozdělit na vodnaté a tučné části. Mléko jemně protřepejte, aby se obě části opět spojily. Ani mírné barevné změny vás nemusí znepokojovat. Mléko není špatné a dá se ještě použít. Rozmražené mateřské mléko použijte do 24 hodin a nikdy ho neohřívejte dvakrát.